Τι ονομάζεται Φαράγγι

Πήγαινε κάτω

Τι ονομάζεται Φαράγγι Empty Τι ονομάζεται Φαράγγι

Δημοσίευση από Admin Την / Το Παρ Αυγ 15, 2014 7:22 am

Φαράγγι ονομάζεται η περιοχή που αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος της από σκληρά πετρώματα και με την πάροδο των χρόνων έχει διαβρωθεί από την κίνηση των επιφανειακών νερών. Αναλόγως την σκληρότητα και το είδος των πετρωμάτων, η διάβρωση και ο σχηματισμός των φαραγγιών είναι διαφορετικός σε κάθε περιοχή.
Υπάρχουν φαράγγια που έχουν σχηματιστεί από την κίνηση των νερών κατά το περιοδικό λιώσιμο των χιονιών κι άλλα που έχουν δημιουργηθεί από την μόνιμη κίνηση των νερών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η κλίση του εδάφους σε ένα φαράγγι, είναι συνήθως μεγαλύτερη του 5%. Ο βράχος ενός φαραγγιού δεν είναι απαραίτητα ο ίδιος καθ΄όλο το μήκος του φαραγγιού. Πολλές διαφορετικές μορφολογίες υπάρχουν επειδή η ποιότητα του βράχου εναλλάσσεται. Τα βράχια είναι χαρακτηρισμένα από μια σειρά φυσικών ιδιοτήτων, από τις οποίες η πιο βασική είναι η σκληρότητα, η οποία παίζει ρόλο στη μικρότερη ή τη μεγαλύτερη αντίσταση στη διάβρωση του νερού. Παραδόξως, όσο πιο μεγάλη είναι η σκληρότητα του βράχου, τόσο πιο στενά και κάθετα είναι τα φαράγγια.
Τα φαράγγια είναι ένα περιβάλλον φυσικό και μοναδικό. Η μορφολογία τους, η δύσκολη πρόσβαση και η φήμη για μυστικούς και επικίνδυνους τόπους, έκαναν τον άνθρωπο για χιλιετίες να κρατιέται μακριά τους, με μεγάλο σεβασμό προς αυτά.
Στην εποχή μας η πρακτική του Canyoning έκανε γνωστά αυτά τα ιδιαίτερα οικοσυστήματα. Αυτό όμως έφερε με την σειρά του ένα “βιασμό” της φύσης συνδεδεμένο με την μετακίνηση γκρουπ ατόμων, συγκεντρωμένο σε περιορισμένες περιόδους το χρόνο. Από την άλλη πλευρά η συχνή επίσκεψη των φαραγγιών επέτρεψε να δούμε την εσωτερική κατάστασή τους. Μερικά από αυτά τα διαπερνούν νερά αποχετεύσεων χωρίς καμιά καθαριότητα, ενώ άλλα είναι γεμάτα απορρίματα. Η ευχαρίστηση μιας κατάβασης σε ένα φαράγγι είναι στενά συνδεδεμένη με την εικόνα της παρθένας άγριας φύσης που πρέπει έτσι να διατηρηθεί. Σε ποιον άλλωστε θα άρεσε να κάνει το σπορ του, ανάμεσα σε σκουπίδια πεταμένα από τα γεφύρια και νερά που βρωμάνε ; Στο εσωτερικό αυτών των συστημάτων υπάρχει μια ισορροπία φυσική, η οποία εξελίχθηκε διαμέσων των αιώνων αργά και συστηματικά. Αναφερόμαστε σε οικοσυστήματα φυσικά, ιδιαίτερα και γεωγραφικά περιορισμένα: το λίγο φως, η υψηλή υγράσία, το κρύο έκανε μόνο ορισμένα είδη πανίδας να μπορέσουν να επιβιώσουν. Πολλές από αυτές τις μορφές ζωής μένουν σε εμάς αόρατες. Στο νερό που κολυμπάμε υπάρχουν γυρίνοι, έντομα, σκουλήκια, ψάρια, αμφίβια ζώα, κλπ. Ο σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε και να ενοχλούμε στο λιγότερο δυαντό αυτό το περιβάλλον, στο οποίο είμαστε φιλοξενούμενοι. Μόνο η οικολογική γνώση των επισκεπτών θα μπορέσει να διατηρήσει ανέπαφο αυτό το οικοσύστημα, πόυ είναι καταφύγιο σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας.
Admin
Admin
Admin

Posts : 11
Join date : 13/08/2014
Age : 38
Location : Athens

http://adventureclubhellas.wordpress.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης